Anders leren, omgaan met de eigen wijsheid van studenten. Het vereist aanpassingsvermogen van de begeleiders om hiermee om te kunnen gaan. Leren is echt tweerichtingsverkeer, van en met elkaar.

Vandaag is de democratische scholendag. Ik heb er zin in, vanwege de coronatijd is het lang geleden dat ik mensen van andere scholen gesproken heb. Leuk om weer eens ervaringen te kunnen uitwisselen. Ik ga samen met Cordelia, ook zij is altijd te vinden voor dit soort dagen. Kruisbestuiving, noem ik het.

Om half acht stap ik de deur uit, zet google maps aan en ga op pad. Het is nog een flinke rit naar Deurne. Eerst haal ik Cordelia op. ‘Ga bij de rotonde rechtdoor’, zegt Google. Ik neem driekwart rotonde en ga naar links. Google past zich aan. ‘Rijd rechtdoor en sla over 300 meter rechtsaf’ . Opnieuw kies ik anders, ik weet waar Cordelia woont. Google past zich moeiteloos aan: zij kent de weg naar de eindbestemming, op zeker moment zal ik haar adviezen gaan volgen. ‘Rijd rechtdoor en sla over 300 meter rechtsaf. Daarna rijdt door tot aan de stoplichten en sla rechtsaf’. Ik sla rechtsaf , maar rijd niet door tot aan de stoplichten. Ik sla links af. Zij weet niet waar Cordelia woont, ik wel. Ik relaiseer me dat ik haar die informatie had kunnen geven, maar dat leek me niet zo nodig.

Het is net als bij docenten in democratisch onderwijs, bedenk ik me. Docenten kennen de weg naar de staatsexamens, studenten hebben zo hun eigen ideeën. De kunst is om met elkaar in gesprek te blijven, informatie te delen en af te stemmen, om uiteindelijk op de plaats van bestemming aan te komen. Prettig hoe Google dit doet: zij stemt zich af en geeft aangepaste instructies, uitgaan van de nieuwe beginsituatie. Hierin heb ik nog iets te leren, bij mij kan nog wel eens irritatie ontstaan als mijn advies ‘wordt genegeerd’. Ik neem het persoonlijk, realiseer ik me. ‘Vragen stellen, niet te snel oordelen’, instrueer ik mezelf.

Nadat ik Cordelia heb opgehaald, verloopt de reis ontspannen. Wij babbelen wat, genieten van de mooie ochtend en komen volgens aanwijzingen van Google op tijd op de plek van bestemming. Een hartelijke ontvangst met allemaal lekkernijen, een potluck lunch en tal van onderwerpen op het Open Space-bord en geïnspireerde mensen van verschillende leeftijden. Alle ingrediënten voor een geslaagde dag zijn aanwezig. Opnieuw een dag waar ik met plezier op terugkijk

Als ik Cordelia aan het eind van de dag weer thuis heb afgezet, bedenk ik dat ik nog even langs het tankstation rijdt. Google rijdt nog steeds gezellig met me mee. ‘Sla bij de rotonde rechtsaf’. Mijn hart maakt een sprongetje. Google wil me langs de kortste weg naar huis brengen, mijn favoriete tussendoorweggetje naar huis. Hoe vaak ben ik tegen haar aanwijzingen voor de regulier wegen ingegaan voor ze dit geleerd heeft? Leren is tweerichtingsverkeer, van en met elkaar, zelfs met artificiële intelligentie. Deze metafoor neem ik mee, besluit ik en vervolg mijn weg naar het benzinestation.