Mijn heerlijke vriendin Cordelia Addison belde me op 5 jaar geleden. Ik stond in een volle metro op weg naar een afspraak bij de leerplichtambtenaar. Mijn zoon was teveel afwezig geweest en er moest gepraat worden. Het voelde als een race tegen de tijd, ik had een te krappe planning gemaakt, ik was bang te laat op de afspraak te komen. In de buggy zat Dotje en mijn zoon hing wat onderuit met oortjes in muziek te luisteren.

Mijn telefoon rinkelende, en ik twijfelde nog of het wel handig was om NU op te nemen. Ik deed het en het eerste dat ik hoorde was Cordelia’s blije en enthousiaste stem: ” Ik heb een geweldig idee, ik ga een democratische school oprichten, een school die gebaseerd zal zijn op geweldloze communicatie (nvc), doe jij mee?’

Die laatste vraag was bijna retorisch. ‘Natuurlijk doe ik mee’, zei Ik. Al een tijdje had ik zitten denken aan educatie voor Dotje. Zou het thuisonderwijs worden? Ik wilde als moeder en docent alleen het allerbeste voor mijn nakomelingetje. In absolute vrijheid wilde ik dat zij zich zou ontwikkelen tot wie ze mag zijn. Democratisch onderwijs en nvc zouden daar een onderdeel van kunnen zijn.

Als docent in het reguliere onderwijs had ik regelmatig te maken gehad met het dwingen, motiveren, verleiden, belonen of straffen van studenten die wel of niet in mijn lessen wilden zijn. Een verschikkelijke bezigheid waar ik me heel ongemakkelijk bij voelde.
Mijn behoefte aan gelijkwaardigheid en zelfbeschikking werd totaal niet bevredigd.

Dus deed ik mee met het idee van Cordelia. En nu 5 jaar later is de school er al een paar jaar. Af en toe loop ik door de school en kijk ik in het rond naar alles dat zich afspeelt bij DSA

DSA afkorting voor Learning, In a Free Environment, de democratische school gebaseerd op geweldloze communicatie waar veel Engels gesproken wordt, muziek gemaakt wordt, studenten zich voorbereiden op hun staatsexamens, studenten verkleed naar school komen, studenten bemiddelen bij conflicten, hun verantwoordelijkheid nemen, dit niet nemen en daar door leeftijdgenoten op aangesproken worden, vriendschap sluiten, kunst maken en vanuit intrinsieke motivatie naar lessen komen en hun huiswerk maken.

DSA de school die meer is dan een plek voor cognitieve lessen. DSA een plek waar ruimte is voor levenslessen, in het hier en NU.

DSA organiseert een informatie avond op 11 februari. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar dit concept, naar deze community.

Geef je op en kom horen en gehoord worden wat DSA (met jou) doet.

aanmelden: info@come2life.nl